ساخت موسیقی با هوش مصنوعی
باور کنید یا نه، اکنون هوش مصنوعی قادر است موسیقی بسازد.
مولدهای موسیقی هوش مصنوعی از الگوریتمهای پیچیده و پایگاه دادههای گستردهی موسیقی برای ایجاد ترکیبهای جدید استفاده میکند.
بنابراین، آیا هوش مصنوعی میتواند موسیقی بسازد؟ بله، و با این کار صنعت موسیقی را متحول و امکانات جدیدی ایجاد میکند.
موسیقی تولید شده توسط هوش مصنوعی یا آهنگسازی موسیقی به کمک هوش مصنوعی، زمینهای جذاب و به سرعت در حال تحول است که قدرت هوش مصنوعی را با خلاقیت نوازندگان انسانی ترکیب میکند.
ساخت موسیقی با هوش مصنوعی برای چه کسانی مورد استفاده است؟
افراد مختلفی در صنایع مختلف از ژنراتورهای موسیقی هوش مصنوعی برای اهداف گستردهای استفاده میکنند.
چه یک پروژهی کوچک داشته باشید و چه در مقیاس بزرگ مانند موسیقی پس زمینهی فیلم یا تیتراژ آن، جلوههای صوتی و حتی موسیقی کوتاهی برای ویدئوهایتان در فضای مجازی، میتوانید از هوش مصنوعی برای ساخت موسیقیهای ساده و حتی ارکستراسیونهای بتهوون استفاده کنید. سازندگان محتوا، تبلیغ کنندگان، نوازندگان و آهنگسازان، سخنرانان، سازندگان بازی، شاعران و …. به بیان سادهتر هر کس میتواند از این ابزار برای ساخت موسیقی خود استفاده کند.
در سالهای اخیر، هوش مصنوعی پیشرفتهای چشمگیری در تولید موسیقی داشته که از آهنگهای ساخته شده توسط انسان، قابل تشخیص نیست. این فنآوری پتانسیل ایجاد انقلاب در صنعت موسیقی را دارد و ابزارها و فرصتهای جدیدی را برای هنرمندان و آهنگسازان و تولیدکنندگان فراهم میکند.
موسیقی تولید شده توسط هوش مصنوعی میتواند اشکال مختلفی از جمله آهنگسازی، اجرا و تولید داشته باشد. الگوریتمهای هوش مصنوعی میتوانند مقادیر زیادی از دادههای موسیقی موجود را برای یادگیری الگوها و ساختارها، تجزیه و تحلیل کنند و از آنها برای تولید قطعات موسیقی جدید استفاده کنند.
این الگوریتمها همچنین میتوانند با پیشنهاد ملودی، هارمونی، ریتم و سایر عناصر موسیقایی برای کمک به آهنگسازان در ساخت موسیقی استفاده شوند.
علاوه بر این، هوش مصنوعی میتواند برای بهبود فرآیند تولید خودکارسازی کارهایی مانند میکس و مسترینگ استفاده شود.
مزایای استفاده از آهنگسازی با هوش مصنوعی
یکی از مزایای کلیدی استفاده از هوش مصنوعی در ساخت موسیقی، توانایی آن در تسریع کار است.
الگوریتمهای هوش مصنوعی میتوانند موسیقی را با سرعتی بسیار سریعتر از انسان تولید کنند و به آهنگسازان این امکان را میدهند که طیف وسیعی از ایدهها و امکانات را در مدت زمانی کوتاه کشف کنند.
این موضوع میتواند به ویژه برای هنرمندانی مفید باشد که تحت محدودیت زمانی هستند و یا به دنبال تجربهی سبکها و ژانرهای مختلف هستند.
یکی دیگر از مزایای موسیقی تولید شده توسط هوش مصنوعی، توانایی آن در کنار زدن مرزهای خلاقیت است. الگوریتمهای هوش مصنوعی به قراردادها یا محدودیتهای موسیقی سنتی محدود نمیشود و به آهنگسازان اجازه میدهد رویکردهای بدیع و مبتکرانهای را برای موسیقی خود کشف کنند.
این قابلیت میتواند منجر به خلق موسیقی تازه، منحصربه فرد و غیرمنتظره شود و درک ما را از آنچه در قلمروی خداگونه و معنوی موسیقی ممکن است، گسترش دهد و به چالش بکشد.
از جمله کاربردهای استفاده از هوش مصنوعی برای ساخت موسیقی، میشود به ساخت موسیقی پسزمینه برای فیلمها، آگهیهای بازرگانی، بازیهای ویدئویی و سایر پروژههای رسانهای اشاره کرد. این روش میتواند در زمان و منابع برای تهیه کنندگان و کارگردانان صرفهجویی کند و در عین حال موسیقی با کیفیتی را ارائه دهد.
هوش مصنوعی امروزه با در دسترس قرار گرفتن برای عموم این امکان را فراهم کرده تا طیف وسیعتری از مردم با آموزشهای مناسب و استفاده از این ابزار صرف نظر از سابقهی موسیقی یا تخصص فنیشان، بتوانند موسیقی بسازند، تحقیق کنند، تجربه کنند و یاد بگیرند.
سوالات اخلاقی و فلسفی استفاده از هوش مصنوعی برای ساخت موسیقی
علیرغم مزایای فراوان، موسیقی تولید شده توسط هوش مصنوعی سوالات اخلاقی و فلسفی مهمی را نیز مطرح میکند.
به عنوان مثال، برخی منتقدان استدلال میکنند که موسیقی تولید شده توسط هوش مصنوعی، فاقد عمق احساسی، اصالت انسانی و خَلق خداگونه است. آنها این سوال را مطرح میکنند که آیا هوش مصنوعی واقعا میتواند ماهیت خلاقیت و بیان احساسات انسان را مجسم کند یا به سادگی از سبکها و روندهای موجود و تولید شدهی قبلی تقلید میکند؟
دیگران نگرانیهایی را در مورد تاثیر بالقوهی هوش مصنوعی بر معیشت آهنگسازان و نوازندگان مطرح میکنند. آیا زمانی خواهد رسید که انسان دیگر نقشی در ساخت موسیقی نداشته باشد و موسیقی، این نوای الهی، از جایی به بعد فقط توسط ماشینهای برنامهریزی شده تولید شود؟
همانطور که این فنآوری روز به روز به پیشرفت خود ادامه میدهد، این امکان وجود دارد که بتواند جایگزین نوازندگان و آهنگسازان شود. این موضوع میتواند پیامدهای قابل توجهی برای صنعت موسیقی و معیشت کسانی که مستقیم یا غیر مستقیم به این صنعت مرتبط هستند داشته باشد.
کسانی مانند آهنگسازان، نوازندگان، سازندگان ساز، فروشندگان ساز، معلمهای موسیقی، استودیوها، تنظیم کنندگان موسیقی و …. میتوان گفت معیشت طیف گستردهای از انسانها در خطر است.
در پاسخ به این نگرانیها، برخی از طرفداران موسیقیِ ساخت هوش مصنوعی بر این باورند که این هوش مصنوعی باید صرفا به عنوان یک ابزار یا همکار در نظر گرفته شود تا جایگزینی برای انسان. آنها بر اهمیت مشارکت انسان در فرآیند خلق موسیقی، برجسته کردن تواناییهای منحصر به فرد هنرمندان برای القای احساسات، معنا و بیان شخصی آثارشان تاکید میکنند.
اما آیا میتوان همه را متقاعد کرد که استفادهی خود را محدود کنند تا دیگران بتوانند زندگی خود را داشته باشند؟
آیا باید با سازندگان این هوشهای مصنوعی به توافقی برای ایجاد فضایی سختتر رسید تا ساخت موسیقی با هوش مصنوعی برای همگان راحت و در دسترس نباشد؟
آیا زمانی خواهد رسید که هوش مصنوعی در تمامی امور زندگی انسان دست مستقیم داشته باشد و عملا تعداد بیشتری از مشاغل نابود شوند؟
میتوان یک مقالهی کامل را فقط به این سوالها اختصاص داد ولی کسی پاسخی برای آنها نخواهد داشت. همانطور که تا الان کسانی که در صدر تولید این هوشهای مصنوعی هستند تا الان پاسخی درخور و قابل قبول نداند.
اما در حال حاضر و در نهایت، آیندهی موسیقی تولید شده توسط هوش مصنوعی، به نحوهی انتخاب هنرمندان و مخاطبان برای تعامل با این فنآوری بستگی دارد. همانطور که هوش مصنوعی به تکامل و بهبود ادامه میدهد، برای ذینفعان صنعت موسیقی مهم است که پیامدهای اخلاقی استفاده از این ابزار را در نظر بگیرند و اطمینان حاصل کنند که خلاقیت انسان در خط مقدم نوآوری موسیقی باقی بماند.
در پایان باید گفت ساخت موسیقی توسط هوش مصنوعی امکانات هیجانانگیزی را برای هنرمندان و نوازندگانی که به دنبال گسترش افقهای خلاقانهی خود و کشف راههای جدید بیان حس خود هستند، ارائه میدهد. سرعت کار را بالا میبرد، به صرفه است و حتی اگر هیچ سررشتهای از ساخت موسیقی نداشته باشید به شما کمک میکند تا خلق کنید.
در حالی که ملاحظات مهمی در رابطه با پیامدهای اخلاقی استفاده از هوش مصنوعی در خلق موسیقی وجود دارد، مزایای بالقوهی این فنآوری گسترده و امیدوارکننده است. اما فقط با در نظر گرفتن استفادهی آن به عنوان یک ابزار یا همکار و یا آزمون و خطا است که میتوان آیندهی این فنآوری را برای انسان مفید دانست. با این ملاحظات میتوان به سطوح جدیدی از خلاقیت و نوآوری در موسیقی رسید و سازگاری این ابزار را با زندگی انسان امیدوار کننده دانست.
نویسنده نازنین اصفهانپور
تمامی حقوق وبسایت برای آنزان ساز محفوظ است.